top of page
תמונת הסופר/תנטע פלג-ג'ראד. נטורופתית

עצירות בילדים עם אוטיזם: הסיבות הפחות מוכרות ודרכים פשוטות להקל עליהם

עצירות אצל ילדים עם אוטיזם: מה קורה בגוף שלהם ואיך אפשר לעזור


עצירות בילדים על הספקטרום
עצירות בילדים על הספקטרום

עצירות היא תופעה שכיחה בקרב ילדים עם אוטיזם, וזה יכול להיות מאוד לא נעים ומאתגר עבורם וגם עבורכם, ההורים. העצירות יכולה לנבוע מגורמים שונים, כמו שינויים בתזונה, חוסר פעילות גופנית, תרופות מסוימות, ואפילו גורמים רגשיים או תחושות של אי נוחות וחרדה. אבל מה באמת קורה בגוף שלהם כשיש עצירות? ראשית, איך מוגדרת עצירות? עצירות אצל ילדים, במיוחד אצל ילדים עם אוטיזם, יכולה להיות קשה לזיהוי כי הם לעיתים מתקשים להביע את תחושותיהם. הסימנים העיקריים שכדאי לשים לב אליהם כוללים תדירות יציאות נמוכה (פחות מפעם ביום), מאמץ או כאב בעת היציאה, צואה קשה ויבשה, לעתים צואה דמויית כדורים קטנים ״צואת גללי עזים״ ונפיחות בבטן. ילדים עם אוטיזם עשויים גם להימנע מהליכה לשירותים או להראות סימני מצוקה, כמו התנהגות עצבנית, חוסר שקט, ואפילו סירוב לאכול, בעיקר ירקות ופירות טריים. גם מעבר בן ימים או תקופות של עצירות ושלשולים לסרוגין הינה נפוצה בילדים עם אוטיזם ודורשת טיפול.


עצירות ושלששולים בילדים על הרצף
גם עצירות ושלשולים לסרוגין הינה נפוצה בילדים עם אוטיזם ודורשת טיפול


  1. האטה בתנועת המעיים

המעיים שלנו מתכווצים באופן קבוע כדי לעזור להוביל את המזון דרך מערכת העיכול. אצל ילדים עם אוטיזם, תנועת המעיים יכולה להיות איטית יותר כבר מהלידה. הרבה ילדים עם אוטיזם נולדים עם נטייה לתנועת מעיים איטית יותר, מה שיכול לגרום לעצירות כרונית. בנוסף, תזונה לא מאוזנת, רגישויות למזון, או אפילו מצבים רגשיים שמגבירים מתח יכולים להאט עוד יותר את התנועות האלו, ולהוביל לצואה שנשארת במעיים זמן ממושך, מתקשה ומתייבשת.


  1. ספיגת נוזלים מוגברת וחזרת רעלים לגוף

כשחומרי המזון עוברים במעיים, הגוף סופג מהם נוזלים. אם הצואה נשארת זמן רב מדי במעיים, הגוף סופג ממנה יותר נוזלים, וזה הופך אותה לקשה ויבשה יותר. בנוסף חלק מהרעלים עלולים לחזור בחזרה לתוך הגוף. אצל ילדים על הספקטרום, זה עלול לקרות לעיתים קרובות יותר בגלל קושי בשתייה מספקת או תזונה לא מגוונת.


  1. צמיחת יתר של חיידקים מסוימים במעי

עצירות יכולה לנבוע גם מצמיחת יתר של חיידקים מסוימים במעי, מצב שנקרא SIBO (צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק) או חוסר איזון כללי במיקרוביום של המעי. אצל ילדים עם אוטיזם, שינויים באוכלוסיית החיידקים במעי עלולים להוביל לבעיות בעיכול ולהחמיר את העצירות. ניתן לבדוק את מצב המיקרוביום באמצעות בדיקות מתקדמות, כמו GI MAP, שמאפשרות לזהות חוסר איזון חיידקי או קיומם של מזהמים שעלולים להשפיע על בריאות המעי.


  1. גורמים רגשיים

קושי רגשי יכול גם הוא לתרום לעצירות, במיוחד אצל ילדים עם אוטיזם. לפעמים, חוויה לא נעימה סביב היציאה, כמו כאב או אי נוחות, או לחץ של ההורים לעודד יציאה עלולים לגרום לילד להימנע משימוש בשירותים. יש לזכור כי ילדים על הספקטרום נוטים להיות רגישים יותר מבחינה רגשית מאשר ילדים נוירוטיפיקלים, ולכן כל חוויה שלילית עשויה להשפיע עליהם באופן משמעותי יותר. תחושת הלחץ סביב נושא היציאות יכולה להוביל להימנעות, מה שמחמיר את הבעיה.


  1. גזים ונפיחות

כשיש עצירות, המזון שנשאר זמן רב במעיים יכול להתחיל להתפרק ולהתסס. זה עלול להוביל להיווצרות גזים ולנפיחות, מה שיכול לגרום לילדים לחוש אי נוחות וכאבים בבטן. עבור ילדים עם אוטיזם, תחושות אלו עלולות להגביר את החרדה וליצור תגובות חזקות יותר מאשר אצל ילדים אחרים.


  1. תחושת מלאות וכאבים בבטן

עצירות גורמת לתחושת כבדות ומלאות בבטן. אצל ילדים עם אוטיזם, תחושת אי הנוחות הזאת יכולה להוביל לתגובות כמו התנהגות עצבנית, חוסר שקט, או סירוב לאכול. הכאבים והלחץ בבטן עלולים להיות מטרידים במיוחד עבורם, כי הם עלולים להתקשות להביע את התחושות האלו במילים.


  1. מתח ועייפות

עצירות יכולה לגרום לעייפות ולמתח מוגבר, מה שיכול להקשות על ילדים עם אוטיזם לנהל את שגרת היום-יום שלהם. כשיש בעיות עיכול, הגוף משקיע הרבה מאמץ, וזה יכול להוביל לעייפות ולהחמיר התנהגויות הקשורות למתח או חוסר נוחות.


אז איך אפשר לעזור?


- שימו לב לשתייה מספקת: עזרו לילדים לשתות מים לאורך היום. אפשר לנסות גם שתייה טעימה יותר כמו חליטות קרות ללא סוכר כדי לעודד אותם לשתות.

- הקפידו על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים: הוסיפו מזונות כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות לתפריט היומי. אפשר להציע אותם בדרכים יצירתיות כמו שייקים, פירות יבשים, או אפילו חטיפי אנרגיה עם סיבים.

-עודדו פעילות גופנית: פעילות גופנית מעודדת את המעיים לעבוד טוב יותר. אפילו משחק בחוץ, הליכה קצרה ובעיקר קפיצות על טרמפולינה יכולים לעזור.

- שמרו על שגרת התפנות קבועה: נסו להרגיל את הילדים לשגרה קבועה בשירותים, למשל אחרי ארוחה. זה עוזר לגוף להתרגל ולשפר את פעילות המעיים.

- התייעצו עם אנשי מקצוע ובצעו בדיקות מיקרוביום: כנטורופתית שמתמחה באוטיזם ובקשר של אוטיזם למערכת העיכול- אני מזמינה אתכם להתייעץ איתי עם וגם לשקול לבצע בדיקות כגון GI MAP לאבחון מצב החיידקים במעי ולמציאת פתרונות נוספים מותאמים אישית. מניסיוני, אחד הנושאים הראשונים שמשתפרים בתהליך הטיפולי הוא נושא היציאות!


עצירות יכולה להיות אתגר משמעותי לילדים עם אוטיזם, אבל עם הבנה ותשומת לב מיוחדת, אפשר למצוא דרכים להקל עליהם ולעזור להם להרגיש טוב יותר.


 

על הכותבת: נטע פלג-ג'ראד ND MBA נטורופתית מוסמכת בוגרת וינגייט, בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות ותואר שני במנהל עסקים מאניברסיטת בן גוריון. חובשת בעברה. בעלת קליניקה עם תוצאות מוכחות בתחומי אוטיזם, עיכוב התפתחותי והזדקנות בריאה. הרבולוגית קלינית, ארומתרפיסטית, מוסמכת בהומאופתיה מודרנית, חברת הנהלה באגודת הנטורופתים. מוסמכת בשיטת ד"ר וואלר לטיפול פונקציונלי-אינטגרטיבי באוטיזם ומשתתפת פעילה בכנסים בינלאומיים. ★ להצטרפות לקבוצת הווטסאפ השקטה ״בריאות על הרצף״ כדאי ללחוץ פה:


★ התחברו אליי בעוד רשתות חברתיות:

115 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page